Háttér

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) zsidó vallási szervezet – a négy magyarországi történelmi egyház egyike. Fő feladatának tekinti a vallási élet fejlesztését, hitoktatást, szociális gondoskodást, a zsidó kultúra terjesztését, a hagyományok ápolását és a közösségépítést.

A feladat

Az egyházaknak adható 1%-os felajánlások számának növelése, a magyar zsidó identitás és kultúra népszerűsítése. Felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a történelem során a hazai zsidóság jelentős mértékben járult hozzá Magyarország sikereihez, jó hírnevéhez.

A megvalósítás

Stratégiánk szerint 10 köztéri installációt állítottunk fel a múlt század világhírű magyar zsidó személyiségeit megidézve. Komor Marcell, Korányi Frigyes, Pulitzer József, Radnóti Miklós, Rejtő Jenő, Richter Gedeon, Weiss Manfréd, Petschauer Attila, Szerb Antal, Vázsonyi Vilmos szobrainak leleplezése nagy érdeklődés mellett a Dohány utcai zsinagóga kertjében történt. A tárlat méltatta a hírességek életét, szellemi hagyatékát is.

Eredmény

A tárlat éveken át állandó kiállításként szerepelt a Dohány utcai zsinagóga és Zsidó Múzeum kertjében. Széles körben sikerült bemutatni több, világhírű zsidó személyiséget.
A hely ma is az egyik leglátogatottabb hazai múzeum.